tiistaina

Lammastaatelipata

Neljälle:

500g lampaan paistia
2 isoa sipulia
8 kuivattua taatelia
1 dl brandya tai calvadosia
3 dl kermaa
voita paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
tuoretta timjamia

Leikkaa lampaanpaisti sopiviksi paloiksi. Paista niitä voissa pihvien tapaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta pois pannulta ja lisää pannulle hieman lisää voita, ennen kuin lisäät siihen viipaloidut sipulit. Sipulit voi jättää aika suuriksikin viipaleiksi, sillä padan muhiessa ne hajoavat joka tapauksessa. Freesaa sipuleita muutama minuutti, ennen kuin kaadat niiden joukkoon noin 1/2 dl brandya tai calvadosia. Itse olen käyttänyt calvadosia, mutta brandy sopii tähän myös vallan mainiosti. Anna sipuleiden pehmentyä hetken ja laita sitten niiden päälle lammaspalat sekä hienonnetut taatelit. Kaada sekaan loppu brandy ja 3 dl kermaa. Lisää hieman suolaa ja pippuria ja painele lihapalasia niin, että ne ovat täysin nesteen peitossa. Anna kiehua liedellä hiljaisella lämmöllä niin kauan, että liha on pehmennyt niin paljon, että sitä voi leikata lusikalla - eli noin kaksi tuntia. Tässä ajassa nestemäärä on hävinnyt lähes olemattomiin ja sipulista ja taateleista on tullut herkullista "mössöä". Muista hämmentää ja maistella pataa aina aika ajoin. Mausta lopuksi tuoreella timjamilla. Tarjoa pataa uunissa paistetuiden lohkoperunoiden ja vihannesten kanssa.

Resepti toimii mainiosti myös muulla lihalla ja myös luulliset osat sopivat - esimerkkinä molemmista voisi olla porsaan kassler ja lampaan lapa.

2 kommenttia:

Joni / Puhdistamo.fi kirjoitti...

Testattu! Aivan huikea ruoka :)

Kesti kylläkin hieman pitempään kuin kaksi tuntia, että lihat oli mureita.. meniköhän joku kolme tuntia.

Kaisa kokar hela dagen. kirjoitti...

Joni, ihanaa että pidit! Riippuu varmaan lihasta kauanko hauduttamiseen menee. Minullakin kesti viimeksi kauemmin, kun tein lavasta.

Toinen hyvä huomio tämän ruoan hauduttamisessa on, ettei pitäisi laittaa kantta päälle laisinkaan. Jostain syystä (en tiedä mistä) luomukerman kanssa käy niin, että jos laittaa kannen päälle niin rasva erottuu kastikkeesta ja nousee pintaan. Kun tämä on tapahtunut, ei auta vaikka kuinka kauan keittäisi niin rasva ei enää "palaudu" kastikkeeseen.