maanantaina

Itämainen katkarapunuudelisalaatti

20:lle.

600 g ohuita riisinuudeleita
8 Thai chiliä
8 + 6 valkosipulinkynttä
2,5 dl intiaanisokeria
12 limen mehu
3 1/4 dl kalakastiketta (nam pla)
8 rkl kiehuvaa vettä
1,6 kg isoja kuorellisia katkarapuja
1 dl hienonnettua inkivääriä
12 luumutomaattia
300g mungpavunituja
6 mintturuukkua
2 punasipulia
300 g paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä
2 ruukkua korianteria

Tässä loistava raikas salaatti vaihtoehdoksi karjalanpaistille juhlapöytään. Aloita valmistamalla kastike salaatille. Hienonna chili ja valkosipulin kynnet. Tässä vaiheessa käytä valkosipulista kuitenkin vain kahdeksan kynttä ja kaada ne chilin kanssa kulhoon. Lisää sokeri, vastapuristettu limemehu, kalakastike ja kiehuva vesi. Sekoita kunnes sokeri on sulanut kunnolla nesteeseen. Pienempiä määriä valmistaessa on hyvä käyttää morttelia: sillä saa valkosipulista sekä chilistä ihanaa tahnaa, jossa maut todella tiivistyvät ja tulevat esiin. 

Laita kastike syrjään ja valmistele sillä välin muut aineksiet. Poista tomaateista siemenet ja sisukset ja leikkaa niistä ohuita siivuja. Tomaatinsisukset kannattaa säilyttää ja käyttää esim. tomaattikastikkeeseen. Leikkaa sipuleista myös ohuita siivuja. Revi mintuista lehdet. Keitä nuudelit. Ohuita riisinuudeleita ei tarvitse keittää kauaa vaan laadusta riippuen yleensä ihan muutama minuutti riittää.  Huuhtele valmiit nuudelit vielä reilusti kylmällä vedellä. Poista katkaravuista kuoret. Paista ne nopeasti wok-pannussa hienonnetun inkiväärin ja valkosipulin kanssa. Voit paistaa ravut vaikka kahdessa erässä, mikäli ne eivät mahdu pannuun kerralla. 1,6 kg rapuja on aika paljon.

Sekoita lopuksi kaikki ainekset yhteen isossa kulhossa - tai saavissa. Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon vielä pähkinät sekä laita pinnalle revittyä korianteria. Lusikoi kastiketta hieman päälle ja jätä loput kannuun salaatin viereen, jotta syöjät voivat itse annostella sen määrää. Kaikki eivät ihme kyllä pidä tulisesta ruoasta. 

Ei kommentteja: