lauantaina

Keto-parsakaalipiiras

Ei kyllä arvaisi, että taikinassa on kukkakaalia, jos ei sitä tietäisi! Tässä meidän perheen lempparipiirakka tältä vuodelta, toimii!

Pohja:
1 keskikokoinen kukkakaali
3 dl kermajuustoraastetta
1,5 dl mantelijauhoja
2 kananmunaa

Täyte:
1 keskikokoinen parsakaali
1 sipuli
(kukkakaalin lehdet)
200 g ranskankermaa
2 dl kermaa
3 kananmunaa
1 aurajuusto
ripaus muskottipähkinää
(suolaa) ja mustapippuria
juustoraastetta

Lämmitä uuni 220 C. Leikkaa kukkakaali isoihin lohkoihin ja keitä noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä ja raasta kukkakaali kulhoon, joka on vuorattu sideharsolla tai keittiöpyyhkeellä. Kerää kankaan reunat yhteen ja purista raasteesta kaikki neste pois. Mitä kuivemmaksi saat puristettua raasteen, sitä vähemmän kukkakaali maistuu taikinassa. Kaada sitten kukkakaaliraaste kulhoon ja lisää juustoraaste, kananmunat ja mantelijauho. Sekoita kunnolla. 

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja leivitä taikina pohjalle ja anna nousta myös vähän reunoille. Taikina tarttuu aika paljon käsiin, joten sitä on helpompi levittää toisen leivinpaperin avulla. Laita leivinpaperi taikinan päälle ja painele taikina paikalleen. Ota sitten apu-leivinpaperi varovasti pois. Paista taikinaa noin 15 minuuttia ennen kuin se täytetään.

Pohjan paistuessa kiehauta parsakaalin kukintoja noin 4 minuuttia kasvisliemessä tai suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele kylmän veden alla ja valuta parsakaalit siivilässä. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti. Levitä sitten pehmenneet sipulit ja parsakaalit vuoan pohjalle kauniisti. Voit lisästä piirakkaan täytteeksi myös kukkakaalin lehdet. Pilko pieniksi ja asettele tasaisesti parsakaalien kaveriksi. 

Lisää kulhoon kerma, ranskankerma, murennettu aurajuusto ja kananmunat. Sekoita kunnolla ja mausta ripauksella muskottia. Maista seosta ja lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Kaada kermaseos parsakaalien päälle piirakkaan. Pinnalle voit ripotella vielä juustoraastetta. 

Paista piirasta 220 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes sen pinta on kauniin ruskea. Anna piiraan levätä ainakin 15 minuuttia ennen kuin viet sen tarjolle. Joskus mielestäni tämä on jopa parempaa seuraavana päivänä. Piirakkaan sopii täytteeksi aika lailla kaikki vihannesten jämät ja juuuston kannikat, jotka löytyvät jääkaapista. Piirakkapohjaa voi myös käyttää pizzapohjana. 


Ei kommentteja: