lauantaina

Hunajainen sitruunakana uunissa

Neljälle:

1 kokonainen luomukana
1 luomusitruuna
1-2 sipulia
1-2 paprikaa
75 g voita
reilusti suolaa
mustapippuria
rosmariinia
6 valkosipulinkynttä
3-4 rkl hunajaa

Eikö olekin ihanaa, kun pakkasaltaista saa nykyään kokonaisia luomukanoja! Tässä erittäin maukas ja helppo ohje kokonaiselle kanalle. Ota kana ja voi jääkaapista lämpiämään pöydälle puolisen tuntia ennen ruoanlaittoa. Sitten laita uuni lämpiämään 180-200 asteeseen riippuen uunista. Voitele uunivuoan tai -padan pohjaa reilusti. Tee kanannahkaan viiltoja ja tunge voinokareita nahan alle. Laita kanan sisään muutama sitruunalohko, murskatut valkosipulinkynnet, iso nokare voita, rosmariinia ja reilusti suolaa. Ripottele kanan pinnalle myös arastelematta suolaa, pippuria ja rosmariinia. Voitele vielä pintaa kunnolla.

Paista kyljellään uunissa 20-30 minuuttia ja toista sama toisen kyljen osalta. Lisää kanan ympärille sitruunalohkot, sipulit ja paprikat ensimmäisen puolen tunnin kuluttua. Käännä lopuksi kana rintapuolet ylöspäin ja voitele pintaa reilusti hunajalla. Paista vielä puolisen tuntia. Valele kanaa aina välillä vuoan pohjalle muodostuneella nesteellä. Onnistuneen kanan salaisuus on maustamisessa: mausteiden käytössä ei pidä arastella! Anna kypsän kanan levätä kymmenisen minuuttia folion alla ennen tarjoamista. Tarjoa quinoa- tai couscoussalaatin ja vihreän salaatin kanssa.

1 kommentti:

Kaisa kokar hela dagen. kirjoitti...

Tässä reseptitoimituksen huomautus: jos käyttää pakastealtaasta löydettäviä suomalaisia luomukanoja, ei yhdestä kanasta riitä mihinkään. Ne kun ovat munineita kanoja, joiden kaikki energia on mennyt munien tuotantoon, eikä lihomiseen. Kanan liha on myös hyvin sitkeää ja sitä pitää paistaa/hauduttaa kauan. Pajuniemi neuvoo sivuillaan keittämään kanaa 2-2,5 h ennen sen käyttöä. Tätäkin reseptiä varten kannattaisi varmasti keittää kanaa ainakin tunti, ennen kuin sen laittaa uuniin. Ikävää myöntää, mutta parempi lopputulos tulee kuitenkin maustamattomasta tehokasvatetusta Ross 508:ta. Oi sitä päivää, kun suomessa kasvatetaan syötäväksi kanoja. Tulis jo.