sunnuntaina

Näkkileipä


1. päivä

25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
reilu 2 tl suolaa
6 dl vettä
6 dl karkeita ruisjauhoja

Sekoita keskenään ja peitä kulho hyvin. Aseta vedottomaan paikkaan ja anna seistä seuraavaan päivään.

2. päivä
6 dl grahamjauhoja
1 rkl hienonnettua kuminaa (tai sitten ei)
1-3 dl spelttijauhoja
1 dl sesaminsiemeniä leipomiseen

Kuumenna uuni 225-250 asteeseen. Sekoita kumina grahamjauhoihin ja lisää jauhoseos ensimmäisen päivän leipäpohjaan. Seuraavaksi lisää taikinaan sen verran spelttojauhoja, että taikinasta tulee notkeaa ja helposti leipoutuvaa. Jaa taikina 12-16 pieneen palloon. Kaulimiseen on monta metodia. Viimeksi kaulimen puutteessa kaulin tyhjällä viinipullolla ja vasta valmiiden näkkileipien äärellä tajusin, että pastakonehan toimisi tässä mainiosti! Sillä saa tasaisen ohuita levyjä, kunhan vaan käyttää tarpeeksi jauhoja. Ja mitä ohuempia leipiä saat kaulittua, sitä rapeampia niistä tulee. Ripottele kaulitessa levyjen päälle myös sesaminsiemeniä ja paina ne kunnolla leipään kiinni. Käännä leipää useasti saadaksesi tasaisen ja kauniin muodon. Itse teen pitkulaisia leipiä, mutta hyvin voisi tehdä myös pyöreitä. Lopuksi painele haarukalla pisteitä koko näkkärin läpi. Paista uunissa kaksi leipää kerrallaan ilman kohotusta 8-12 minuuttia.

Tarjoile esimerkiksi mäti-smetana-sipuli-seoksen kanssa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pastakone kokeiltu moneen otteeseen näkkileipätouhuissa ja hyväksi koettu!! :)