keskiviikkona

Suppilovahveropiirakka

Pohja:
125 g voita
3 dl täysjyväspelttijauhoja
2  dl ydinspelttijauhoja
1 tl suolaa
1 rkl intiaanisokeria
5 rkl vettä

Täyte:

3 dl suppilovahveroita
1 rkl voita
1 pieni purjo
4 aurinkokuivattua tomaattia
5 siivua pekonia
2 dl ranskankermaa
1-2 dl kermaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria
2 kananmunaa
juustoraastetta

Tämä resepti on muunnos hetki sitten ilmestyneen Glorian Ruoka ja Viini-lehden Tomaattisesta purjokanttarellipiiraasta. Tuli niin hyvää, että taistelimme mieheni kanssa kumpi saa ottaa loput töihin mukaan lounaaksi.

Valmista ensin pohja. Kuutioi voi, lisää jauhot, suola ja sokeri. Nypi taikina sormin rakeiseksi, lisää vesi ja alusta taikina suht kovaksi. Anna olla jääkaapissa puolisen tuntia ja sillä aikaa valmista piirakan täyte. 

Pilko sienet pieniksi ja paista niitä pannulla, kunnes liika neste on haihtunut. Lisää siivutettu purjo ja anna hautua kunnes kaikki on pehmyttä. Leikkaa pekonisiivut palasiksi ja lisää pannulle. Kaikista parhaiten täytteen valmistus sujuu mielestäni wokpannussa tai muussa laakeassa pannussa. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi ja lisää nekin pannuun. Sitten vielä ranskankerma ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota pois liedeltä ja kun seos on jäähtynyt hieman sekoita joukkoon myös munat. 

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (24 cm) ennen kun painelet siihen taikinan. Painele taikina niin, että piirakkaan muodostuu kunnon reunat. Paista aluksi pelkkää pohjaa uunissa 180° 10 minuuttia. Usein ohjeissa neuvotaan laittamaan pohjan päälle esimerkiksi riisiä tai herneitä painoksi, jotta reunat pysyisivät paikoillaan. Oman kokemukseni mukaan tämän pohjan kanssa sitä ei tarvitse tehdä. 

Kun pohja on esipaistunut, kaada siihen täyte, ripottele juustoa pinnalle juustolla ja paista noin 30 minuuttia. Kokeile välillä miten piirakka on kypsynyt. Tarjoa jäähtynyttä piirakkaa raikkaan vihreän salaatin kera.

2 kommenttia:

Tina kirjoitti...

Mahtava,jopa loistoemäntä- anoppini pyysi reseptin- tein viime viikonlioppuna yhden suppilovahveroilla ja toisen kanttarelleillä- ensimmäinen oli maukkaampi, toinen hienostunut.

Kaisa kokar hela dagen. kirjoitti...

Kiva kuulla Tina! Tein piirakkaa miehelleni niin monta kertaa, että tuli kyllästys. Nyt tuli taas paluu itämaiseen keittiöön joten seuraavaksi varmaan jotain tulisia postauksia. Olen pahoillani muuten, etten ole aiemmin ehtinyt vastata viestiisi. Työssäkäyvän perheenäidin aika tuntuu olevan superrajallinen varsinkin jos sitä haluaisi käyttää johonkin omaan.