perjantaina

Idättäminen


iso lasipurkki
15 x 15 cm tylliä
kumilenkki
2-3 rkl esim. mung papuja tai alfalfan siemeniä
vettä

Laita siemenet tölkkiin ja täytä kolmasosa tölkistä raikkaalla kylmällä vedellä. Pingota tylli kumilenkillä tölkin kanneksi. Laita tölkki pimeään keittiön kaappiin, esimerkiksi astiankuivauskaappiin. Anna tölkin olla siellä yli 12 tuntia ja sitten kaada vesi pois tylliä irroittamatta. Laita tölkki takaisin kaappiin. Seuraavien muutamien päivien aikana huuhtele ituja aamuin ja illoin. Kaada aina tarkasti kaikki vesi pois. Voit myös pitää tölkkiä ylösalaisin astiankuivauskaapissa. 3-5 päivän kuluttua idut ovat valmiit. Nosta tölkki sitten valoisalle ikkunalle, jotta lehtivihreä pääsee muodostumaan. 

Huuhtele idut vielä lopuksi huolellisesti kylmässä vedessä. Säilytä niitä muovipussissa jääkaapin kylmimmässä osassa. Idut säilyvät hyvin muutaman päivän.

4 kommenttia:

Anni kirjoitti...

Luin eräältä amerikkalaiselta idätyssivustolta, että idut eivät oikeastaan ole valolle herkkiä alkuvaiheessa, joten pimeässä kaapissa pitäminen on aika turhaa. Itse olen idättänyt ihan keittiön pöydällä, ja hyviä on tullut, kun meillä ei edes ole kuivauskaappia, joten pimeässä pitäminen olisi liian hankalaa. Sinäänsä jos Suomessa asuu, niin kuivauskaappi on kyllä iha jees paikka iduille, muttei mitenkään välttämätön. Ihan suorasta aurinkonpaisteesta eivät tykkää, mutta aika harvan keittiössä sellaista on tarjollakaan ympäri vuode.

Kaisa kokar hela dagen. kirjoitti...

Hei Anni! Kiitos kommentista! Olen itse myös huomannut, että mikäli kuivauskaapissa ei vaihdu ilma tarpeeksi hyvin, saattaa sinne kehkeytyä varsin ummehtunut tuoksu.
Nimim. Innokas-hampunsiemen-idättäjä

Anonyymi kirjoitti...

2-5päivää riittää mainiosti sinimailaselle :P Lisäksi ne säilyvät JOPA VIIKON jääkaapissa! Totta kai tähän vaikuttaa säilytysmuotokin, mutta ihan purkissa ne säilyvät hyvin.

Kaisa kokar hela dagen. kirjoitti...

Kiitos kommentista! Itse olen myös alkanut säilyttää ituja lasipurkissa, se tuntuu toimivan paremmin. Sinimailasen koen ohjeesta huolimatta yhä haasteellisena; ehkä kunnostaudun taas kevään tullen idättämisessä. Hyvää kevättä sinullekin!