perjantaina

Omenapähkinäpiirakka


pohja:
2 1/2 - 3 dl spelttijauhoja
100 g voita
1 dl vettä
1/2 tl suolaa

muru:
80 g voita
1 dl intiaani- tai muscovadosokeria
1 1/2 dl spelttijauhoja

päällinen:
2 isoa omenaa (paras: Honey Crunch)
1/2 dl intiaanisokeria
1 reilu tl kanelia
2 kourallista pähkinöitä, esim. pecan-, saksan- ja parapähköitä

Tee ensin piirakan pohja. Mittaa kulhoon jauhot ja sekoita niihin suola. Seuraavaksi lisää jähmeä voi. Alusta voi jauhoihin ja lisää vesi, kun olet melkein valmis. Tee taikinasta kiinteää ja sileää. Kääri sitten valmis taikina kelmun sisään ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tällä välin sinulla on aikaa vaikka juoda kupillinen kahvia ja rentoutua. Puolen tunnin päästä painele taikina halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuokaan ja laita vuoka takaisin jääkaappiin toiseksi puoleksi tunniksi. Nyt ei ole enää aikaa rentoutua, vaan on aika valmistaa täytteet. Sekoita kulhossa murun ainekset eli voi, sokeri ja jauho. Laita syrjään. Kuori ja pilko omenoista kauniita viipaleita. Laita viipaleet kulhoon ja sekoita niihin sokeri ja kaneli. Murskaa pähkinät joko monitoimikoneessa tai veitsen avulla leikkuulaudalla. Suosittelen pähkinäsekoitusta, jossa on yksi kourallinen parapähkinöitä ja toinen joko pecan- tai saksanpähkinöitä. Lämmitä uuni 200 asteeseen. (Paistoin itse tänään kaasu-uunissa, joten en osaa sanoa lämpötilaa varmaksi).

Ota piirakkavuoka jääkaapista ja asettele sen päälle omenaviipaleet kauniiseen järjestykseen. Omenoiden päälle ripottele murua. Ei haittaa vaikka se jäisi paakkuiseksikin. Murun päälle pähkinämurska ja piirakka uuniin. Se saa paistua 40-50 minuuttia tai kunnes pohja on reunoilta kauniin värinen ja pinta alkaa tummua. 

Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli tosi hyvää! Pari kakkua mennyt jo...

Lotta kirjoitti...

Niin hienot sivut, ihan lemppari. Lisää reseptejä kehiin, tack!