sunnuntaina

Katkarapukevätrullat

15 rullaa:

300g suuria kuorettomia katkarapuja
seesamiöljyä
suolaa
3 banaanishallottia
1/2 puntti ruoho- tai kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kiinalaista ruoanlaittoviiniä, sakea tai vettä
1 dl kanalientä
1 rkl aasialaista paahdettua seesamiöljyä
15 riisipaperiarkkia
2 ruukkua mizena- ja/tai rucolasalaattia
1 ruukku Thai basilikaa
3 rkl paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä

Sekoita seesamiöljy ja suola katkarapuihin kulhossa. Paista katkarapuja keskilämmöllä sen verran, että niiden väri on juuri vaihtunut vaaleanpunaiseksi. Mikäli käytät valmiiksi kypsennettyjä katkarapuja, jätä tämä vaihe väliin. Katkaravut nimittäin paistuvat hyvin helposti sitkeiksi. Kaada ne paistamisen jälkeen takaisin kulhoon ja freesaa sillä aikaa sipulia, valkosipulia ja ruoho- tai kevätsipulia. Lisää kiinalainen ruoanlaittoviini ja keitä kunnes viini on haihtunut, noin minuutin verran. Lisää kanaliemi, kalakastike ja seesamiöljy. Anna kiehahtaa. Jos käytät valmiiksi kypsennettyjä ja pakastettuja katkarapuja, heitä ne tässä vaiheessa sipuliseokseen. Kypsennä sen vain sen verran, etteivät katkikset ole jäisiä. Lopuksi siivilöi neste pois sipuleista ja sekoita ne katkarapujen kanssa kulhossa. Anna jäähtyä.

Sillä aikaa hienonna maapähkinät rouheeksi ja laita kaikki muut aineet valmiiksi rullaamista varten. On hyvä asetella kaikki täytteet lähelle, jotta rullatessa ei tarvitse lähteä hakemaan jotain unohtunutta raaka-ainetta. Täytä korkeareunainen matala lautanen kuumalla vedellä. Anna riisipaperiarkin olla kuumassa vedessä yksi kerrallaan, kunnes se on pehmentynyt veteläksi. Nosta tasaiselle alustalle. Kasaa paperiarkin päälle täyte: muutama salaatinlehti, muutama ruokalusikallinen katkarapuseosta, 2-3 Thai basilikanlehteä, ruokalusikallinen maapähkinäkastiketta ja vähän rouhittuja maapähkinöitä. Kääri rulla tiukasti yhteen. Aloita kääriminen itseäsi lähinnä olevasta reunasta. Nosta se täytteiden yli, seuraavaksi sivureunat. Sitten rullaa loppu tiukasti kiinni. Tarjoa maapähkinäkastikkeen kanssa.

Tämä resepti on peräisin yhdestä lempiravintoloistani, Slanted Door:sta San Franciscosta.

Ei kommentteja: