keskiviikkona

Superruokaa


Gojimarja
Goji on marjojen marja, jolla on villinä kasvaessaan lähes täydellinen ravintosisältö. Aito goji kasvaa hitaasti Tiibetin ylängöillä imien ravinteita maaperästä. Ei-luomua ja ei-niin-hyvää gojia löytyy Punnitse ja säästä-kaupasta, joka on muutenkin oiva paikka ostoksille!
Hampunsiemen
Tutkitusti todellinen ravintopaketti, joka on erittäin hyvä proteiinin ja välttämättömien rasvahappojen lähde. Suhteellisen edullisena hampunsiementä voi onneksi käyttää aika reilustikin esimerkiksi myslissä tai salaatissa.
Inkamarja
Täydellisen makuinen marja, johon tulee himo. Kirpeän raikas, mehukas ja sopivan makea marja sopii esimerkiksi suklaaseen, mysliin ja muihin sekoituksiin sekä tietysti sellaisenaan.
Inkivääri
Olen aina käyttänyt inkivääriä runsaasti - se piristää melkein ruokaa kuin ruokaa. Kuten monilla muillakin voimakkaan makuisilla ruoka-aineilla, myös inkiväärillä on paljon terveydellisiä vaikutuksia. Yritä löytää muuta kuin kiinalaista.
Kaakaopapu
Kaakaopapu on yksi maailman parhaita ruoka-aineita. Esimerkiksi moninkertaisesti voimakkaampi antioksidantti kuin mustikka. Voimakas käsittely ja turhat täyteaineet (tavallinen suklaa) pilaavat hyvän tuotteen, mutta luomusuklaassa kaakaopapu on vielä hyvässä seurassa. Itse pidän eniten kokonaisista pavuista ja nibseistä. Hyvää kaakaojauhetta on Green&Blackin reilu luomukaakaojauhe.
Kuorittu hampunsiemen
Huipputerveellinen ja hyvänmakuinen, joka sopii melkein minne vain. Kokeile ainakin salaattien ja smoothien sekaan. Ruohonjuuresta näitä ainakin löytää.
Merilevä
Edullisimmin luomumerilevälevyjä saa aasialaisista kaupoista. Merilevässä on hurjasti mineraaleja ja antioksidantteja.
Mustamarja-aronia ei vilkkaiden teiden varsilta
Vähän käytetty, mutta loistava marja täynnä antioksidantteja. Tämän marjan poimiminen on melkein liian helppoa ja nopeaa. Maku ja muoto muistuttaa pihlajanmarjaa ja siksi mustamarja-aroniaa on kutsuttu mustamarjapihlajaksi. Kokeile mehujen lisäksi smoothien sekaan sellaisenaan!
Mustaviinimarja itsepoimittuna puutarhasta
Supermarja, jota löytyy melkein pihalta kuin pihalta. Mustaviinimarja sisältää paljon C-vitamiineja ja antioksidantteja.
Mustikka itsepoimittuna suomalaisesta metsästä
Antioksidantit ovat värejä ja voimakkaan sininen mustikka on täynnä niitä. Se on yksi maailman parhaista marjoista ja sitä kasvaa lähes rajattomasti Suomen metsissä. Ja vielä ilmaiseksi. Onneksi pakastin on keksitty.
Parapähkinä Amatsonian parapähkinä
Pari pähkinää päivässä sisältää optimaalisen annoksen seleeniä, joka on todella tärkeä hivenaine muun muassa kilpirauhasen toiminnalle. Fair Trade Original-merkkisiä luomupähkinöitä myy esimerkiksi hyvinvarustetut K-kaupat. Säilytä pähkinät viileässä, niin rasvaiset herkut eivät härskiinny niin nopeasti.
Rakkaus äidin-, puolison-, ystävän- jne.
Rakkaus on superruoista tärkein. Ilman sitä ei maailman paraskaan ruoka maistu eikä kukaan kokki osaa valmistaa minkäänlaista ruokaa. Ilman rakkautta kaikki maailman ruoka on pelkkää einestä. Rakkaus muuttaa jauhelihan hanhenmaksaksi ja suppilovahveron tryffeliksi. Ihmeaine siis.
Shiitakesieni
Hyvänmakuinen sieni parantaa terveyttä kaikin puolin sisältämiensä lukuisten tehoaineiden avulla. Sillä on ainakin 6000-vuotinen historia yleislääkkeenä.
Tyrni isän kasvattama luomutyrni
Ärtsäkkä tyrni piristää mehuissa ja smoothiessa. Tyrnissä on paljon vitamiineja ja arvokkaita rasvahappoja.
Valkosipuli isän kasvattama luomuvalkosipuli
Valkosipuli on oivallinen mauste, mutta melkeinpä vielä oivallisempi lääke. Alkavan flunssan torjuu helposti juomalla kuumaa (ei kiehuvaa) vettä, johon on lisätty inkivääriä, valkosipulia ja hunajaa. Jos isän kasvattamia valkosipuleja ei ole saatavana, ostan luomua kaupasta ja vältän kiinalaista viimeiseen saakka.
Yrtit basilika, korianteri, persilja, ruohosipuli, tilli...
Yrtit ovat vihreiden superia ja erinomaisia mausteita, jotka piristävät ruokaa kuin ruokaa. Pyri käyttämään ravinteikkaat yrtit kuumentamattomana, niin hyvät jutut säilyvät. Valitse luomua tai vähintään sellaisia, joissa lukee "viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita".

4 kommenttia:

Noora Shingler kirjoitti...

Asiaa! Ihana uusi blogi :)

Kaisa kokar hela dagen. kirjoitti...

Kiitos Noora!!

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,
Nooran blogin kautta löysin tänne. Kiitos, että jaat tietoa suosikkituotteistasi ja löydöistäsi meille ei-(vielä)-niin-valistuneille-kuluttajille!
t. Tiina

rinsu kirjoitti...

Aivan fantastinen blogi. Löysin tämän viherpirtelöhaun yhteydessä, ja luin muitakin juttujasi. Olen itse juuri aktivoimassa vanhaa ruokablogiani, ja kaiken huipuksi myös asun Viiskulmassa :) Lukemisiin!