sunnuntai

Ruokaa



Avokado luomuavokado
Käytän nykyään paljon avokadoa, koska sitä on niin helppo lisätä mm. salaatteihin, munakkaisiin ja leipiin. Avokado maistuu parhaalta kypsänä eli silloin kun se aavistuksen pehmeä, mutta ei vielä löysä. Avokadon rasvakoostumus on ihanteellinen ja siksi sitä onkin käytetty tuhansia vuosia vauvojen ensimmäisinä ruokina Välimeren alueella.
Hunaja kotimainen luomuhunaja
Erinomainen makeutusaine ja sokerin korvike. Kotimainen hunaja on pastöroimatonta eli siinä on hunajan tärkeimmät ominaisuudet tallella. Luomussa vältyt enimmiltä torjunta-aineilta, joita uutterat mehiläiset keräävät ja tiivistävät hunajaan laajalta säteeltä.
Jogurtti luomujogurtit maidosta, kaurasta ja soijasta
Maitotuotteita kannattaa välttää, mutta silloin kun niitä haluaa nauttia, kannattaa tehdä se vatsaystävällisillä hapatetuilla tuotteilla. Valiolta saa maustamatonta (omat mausteet tottakai) luomujogurttia. Alpro Soya-tuotteet ovat hyviä maidonkorvikkeita.
Kananmunat luomukananmunat
Luomukananmunat maistuvat parhaalta ja niiden kasvatus on lähimpänä kanojen luontaista ympäristöä.
Kerma luomukerma
Esimerkiksi Valiolla on tarjota luomukermaa. Maitotuotteet kannattaa nauttia rasvaisina ja luomuna, koska maidon hyödylliset ravinteet ovat rasvassa. Luomussa ne ovat lähimpänä luonnollista olotilaa ilman rasvaan kertyviä myrkkyjä.
Kookoskerma
Korvaa maidosta tehty kerma maukkaalla ja terveellisellä kookoksella. Kara kookoskerma on mielestäni parasta, mitä Suomesta saa.
Kookosmaito
Empiirisen makutestin tuloksena voittaja Pirkka, hyviä tietty myös luomut, kuten esimerkiksi Wholefoods tai Biona.
Kookosöljy kylmäpuristettu luomukookosöljymm. Ruohonjuuresta saatava Tropicai on loistavan makuista. Älä sekoita kookosöljyä kaupan kookospaistorasvoihin, niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.
Leseet luomukaura-, luomuvehnä-, luomuruislese
Luomuleseet ovat halpoja ja terveellisiä - suomalaista viljaa parhaassa muodossa. Niitä on kätevä lisätä moniin eri ruokiin. Kokeile vaikka smoothiessa tai lettutaikinassa. Leseitä löydät joka kaupasta ja luomuakin on tarjolla melkein merkiltä kuin merkiltä.
Liha luomulammas, -nauta, -porsas
Ostan aina luomulihaa. Sitä on yllättävän hyvin saatavana, mutta saattaa olla piilossa! Kuten esimerkiksi Stockmannin lihatiskillä ei paljon luomua näy, mutta kysyessä takahuoneesta löytyy jos jonkinmoista! Pyydä myös lähikauppiastasi ottamaan luomulihaa valikoimiinsa: Herkkukulma Kruununhaassa on tästä esimerkillinen kauppa.
Nori paahdetut norilevälevyt
Esimerkiksi makirullissa käytetyt norilevät kannattaa käydä ostamassa Hakaniemen etno-kaupoista: siellä iso pakkaus luomulevyjä maksaa murto-osan normaaleista kaupoista löytyvistä pakkauksista. Pahoittelen pääkaupunkikeskeisyyttä!Oliiviöljy kylmäpuristettu luomuneitsytoliiviöljy
Suosin kreikkalaisia ja italialaisia oliiviöljyjä. Muista, että öljyjen pitää aina olla tummassa pullossa, koska valo härskiinnyttää terveellisen rasvan. Oliiviöljy, kuten avokadokin, sopii ihanteellisen rasvakoostumuksensa vuoksi vauvojen ensi ruoka-aineeksi.
Pellavansiemen luomupellavansiemen
Suomalainen luomupellava on erityisen korkealaatuista johtuen pohjoisen kesän valoisuudesta. Pellavansiemenillä on vatsan toimintaa ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Sen sisältämillä hapoilla on mm. hyvä vaikutus solukalvojen rakennusaineena. Pellavan herkät öljyt härskiintyvät helposti, joten siemenet kannattaa käyttää nopeasti rouhimisen jälkeen. Kokeile myös siemenien liottamista.
Riisi
Kaapistani löytyy yleensä aina aromaattisia basmati- tai jasmiiniriisiä itämaisia ruokia varten, arborio-riisiä risottoja varten sekä japanilaista sushiriisiä. Risottoriisejä on ollut vaikea löytää luomuna, mutta muiden lajikkeiden osalta se ei ole ongelmallista. Valkoisen riisin korvaamme usein mustalla tai punaisella luomuriisillä, joka on huomattavasti valkoista riisiä maukkaampaa. Nykyään korvaamme senkin melkein aina raastetulla kukkakaalilla.
Ruisleipä 100% luomuruisleivät täysjyvästä
Hyvää ja edullista on Oululaisen luomujälkiuunileipä. Pidä paikalliset leipomot elossa suosimalla täysruistuotteita.
Sienet metsästä itsepoimitut
Syksyisin kunnon kodinhengetär hyppää kumisaappaisiin ja kipittää metsään poimimaan sienisadon talteen. Parhaimmat sienet mielestäni ovat herkku- ja voitatti (joskin jälkimmäinen hieman työläs puhdistaa), mustatorvisieni ja kanttarelli. Tatteja ja mustatorvisieniä löytyy aina kuivattuna, kanttarelli sekä muut vetisemmät sienet, kuten suppilovahvero, ovat parempia pakkasesta.
Sokeri raffinoimaton luomu raakaruokosokeri
Myydään nimellä Intiaani-, Mascobado- ja Rapadurasokeri. Hyvän sokerin tunnistaa mm. mausta (ei pelkkä imelä!) ja väristä (ruskea) sekä siitä, että siinä on muutakin kuin pelkkiä hiilihydraatteja. Mitä enemmän muuta, sen parempi.
Suklaa tumma luomusuklaa
Tummassa luomusuklaassa ei ole valkoista sokeria, maitojauhetta, emulgointiaineita tai mitään muutakaan turhaa tai epäterveellistä aineosaa. Laadukkaasta suklaasta tulee hyvä olo, vaikka sitä söisi enemmänkin.
Suola harmaat merisuolat, punertavat vuorisuolatHyvän suolan tunnistaa mausta ja väristä. Loistavaa on Urtekramin harmaa raffinoimaton merisuola. Vuorisuolaa myydään mm. nimillä ruusu-, himalajan- ja kristallisuola. Käytä hyvällä omallatunnolla maun mukaan.
Tuoremehu luomutäysmehut ja tuorepuristetut mehut
Valion luomuappelsiinitäysmehu on hyvää ja suhteellisen edullista. Muista ottaa vitamiinit kesällä ja syksyllä kotimaisista marjoista ja kasviksista. Omenamehut puristamme itse omista omenoista joka syksy.
Vehnäjauho luomuspelttijauhot
Alkuvehnä on hyvä ja ravinteikas tavallisen vehnän korvaaja. Suosi täysjyväjauhoja aina kun mahdollista. Erilaisia jauho- ja muita spelttiviljatuotteita on hyvin saatavilla perusruokakaupoistakin. Ruohonjuuresta saatava Mooseksen viljan ydinspelttijauho sopii hyvin leivontaan ja olen korvannut sillä lähes kaiken leivonnassa tarvittavan vehnäjauhon.
Voi
Voita sen olla pitää! Meillä ei käytetä lainkaan margariineja. Yleensä normaalikäytössä on Valion tavallinen voi leivontaan ja paistamiseen. Leivän tms. päälle jääkaapin uumenista löytyy yleensä luomuvoita. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/suolat.html

Mielenkiintoinen artikkeli suolasta!